Utsidan av träfönster och dörrar måste, då de är vända mot snö, sol, regn och temperaturförändringar, underhållas regelbundet. Hur ofta beror på materialets kvalitet (en tumregel är ju äldre desto bättre) och underarbetet. Upp emot hälften av alla fönster som idag ”körs till tippen” är jättefina fönster av gammalt, gediget kärnvirke. Den återstående livslängden är ofta längre, eller t o m mycket längre, än vad du får när du byter mot nya fönster. I fastigheter från 60-talet och bakåt är det i princip alltid värt att renovera fönstren. På den tiden var fönstren oftast byggda av kärnvirke och därför av en kvalité som är ljusår från dagens nya fönster. Kärnvirke tas från ett fullvuxet träds rotstock och torkas i flera år innan det används. Det innehåller mer kåda och är tätare i sin struktur än virket från andra delar av trädet. Kådan fungerar som ett naturligt impregneringsmedel som gör att fönstren kan hålla i flera hundra år. Kärnvirkets goda formstabilitet och utpräglade seghet är egenskaper som passar perfekt till fönster som ska bära tunga glas och hålla tätt. Det är dessutom nästan alltid billigare att renovera sina fönster än att sätta in nya. Gör man det samtidigt som man bygger om till moderna och energieffektiva fönster så tjänar man ändå mer
Så här ser vår process ut vid en förfrågan om renovering
- Platsbesök bokas. Vi går igenom skick, omfattning och lyssnar till kundens önskemål. Vi diskuterar vilka lösningar som är möjliga, gäller det enbart renovering? Eller ska vi komplettera med ombyggnad (läs mer här)?
- Vi samanfattar ett förslag och skickar en offert med fast pris. Så här långt har ni inte bundit er till något, besök och offert är kostnadsfritt. Ni bestämmer nu om vi ska gå vidare.
- Vi går igenom eventuella frågor och ändringar. En order skrivs.
- Material beställs. Vi bokar sedan in en tid som passar för både oss och kund att utföra arbetet.
- Första arbetsdagen kommer vi ut och markerar upp samtliga berörda fönster, vi hänger av bågar och monterar sk. fönsterparaplyer som skyddar karmen under pågående arbete. Under arbetets gång har vi personal som skrapar, slipar och målar karmar på plats hos er, samtidigt som bågarna tas om hand på verkstad.
- Ibland händer det under arbetets gång att det tillkommer arbete eller önskemål om ytterligare tillägg. Om detta innebär en extra kostnad utöver offert så är vi tydliga med det, och kommer överens om tillkommande kostnad innan något arbete utförs så att inga kostander kommer som en dålig överraskning efter utfört arbete
- Vid återmontering av bågar utför montörerna en kontroll, och justerar gångjärn och beslag så att fönster öppnar och stänger korrekt.
- Som avslutning har vi en genomgång med kunden för att säkerställa att vi är överens om att arbetet är utfört enligt överenskommelse, och till belåtenhet. Vid större projekt för BRF:er och fastighetsägare avslutas jobbet i regel med en slutbesikning av en oberoende besiktningman.
Vi tar inte några genvägar när vi renoverar fönster!
När vi skriver ”renovering” så menar vi full renovering, och då gäller följande för utomhusbehandling.
Fackmannaspråk enligt AMA Hus 14 LCS.232 955 – 14610
Vilket betyder att när vi renoverar fönsterbågens utsida sker följande:
Slipa ner till rent friskt trä > rensa bort gammalt kitt > fuktkontroll, trä får torka till högst 15 % fukt > Grundbehandling: Jotun visir oljegrunning > kittning, spackling/fogning med La-seal > Lätt mellanslip för att få en jämn yta > 2-3 strykningar med Jotun demidekk infinity details
När vi renoverar fönsterkarmens utsida sker följande:
Bottenstycke och 20 – 40 cm (eller högre om trä visar sig vara skadat) av karmsidorna uppåt räknat från karmbottenstycket slipas ner till rent friskt trä > övriga delar skrapas löst sittande färg bort, tvättas och mattslipas > torka till högst 15% fukt > Grundbehandling trärena delar: Jotun visir oljegrunning> Spackling/fogning > lätt mellanslip för att få en jämn yta >2-3 strykningar med Jotun demidekk infinity details
När vi skriver ”lätt renovering”gäller följande för utomhusbehandling.
Fackmannaspråk enligt AMA Hus 14 LCS.232 955 – 24510
Vilket betyder att när vi renoverar fönsterbågens utsida sker följande:
Skrapa löst sittande färg> rensa bort löst kitt > mattslipning/tvättning>Grundmålning av trärena ytor>Kittning, spackling/fogning >Två strykningar med torkning och lätt mellanslip för att få en jämn yta.
När vi renoverar fönsterkarmens utsida sker följande:
Löst sittande färg skrapas bort och hela ytan tvättas och mattslipas > Grundmålning trärena ytor> Spackling/Fogning > Två strykningar med torkning och lätt mellanslip för att få en jämn yta.
Vad gäller mellan- och insidorbeträffande bågar och karmar är det begränsat. Vi tvättar, skrapar och slipar till ”målningsbar yta” grundar trärena ytor och stryker hela ytan två gånger.
Invändig renovering och målning bör diskuteras och överenskommas noga, då missförstånd är vanliga.
Jämför vad är fönsterkarm, -smyg, -nisch eller -bräda. Vad inkluderar offerten/Vad inkluderar inte offerten?
Fönsterbågen kan åtgärdas året runt då arbetet utförs inomhus. Ett problem kan vara att huset blir kallt, dvs. den som bor där måste då klä på sig mer än vanligt. När fönsterkarmen åtgärdas måste det vara någorlunda varmt (inte under 10 grader bakom fönsterparaplyet) ute. Annars torkar inte färgen.
Under tiden vi renoverar era fönster täcks fönsteröppningen med ett fönsterparaply.
Vi kan inte sätta för öppningar med ”extra plyfaskiva” eller liknande då vi måste komma åt att slipa och måla karmarna.
Ibland vid renoveringen upptäcks rötskador. Lagning av dessa sker genom att skadat trä sågas/fräses/slipas bort och ersätts av nytt kärnvirke av furu.
Rötskadelagning är inte inkluderat i offererat pris (om inte så angetts i offerten).
Vid upptäckt av rötskador dokumenteras skadan och beställaren informeras för beslut om åtgärd.
Rötskador debiteras enligt separat á-prislista.